Legutóbb hozzáadott termékek ×

A kosár üres.

NEM a méret a lényeg

A kissé hatásvadász cím, ez esetben valóban helyénvaló.

A következő sorokban le is írom miért. Azt azonban előrebocsájtom, hogy ez nem egy technikai bemutatás lesz, inkább csak amolyan élménybeszámoló.
De ami késik, nem múlik. Kezdem a legelején.

Pár hónapja a fejembe vettem, hogy egy nagyobb kerékpártúra keretén belül eltekerek Budapestről Thaiföldre. Amikor ezt elhatároztam, még nem is sejtettem mi mindenre lesz szükség, legfőképp, hogy milyen biciklivel kéne indulni.
Sem technikai hátterem, sem ötletem nem volt, hogyan is kezdjek neki a keresgélésnek, vagy úgy egyáltalán milyen úton és irányba induljak.

Hallottam két fiatalról, - akik egyébként ma is úton vannak - majd elkezdtem követni az eseményeket, s olvasgatni a blogjukat (anapgyermekei.wordpress.com),
ahol rátaláltam az Evobike-ra, mint támogató.
Gondoltam ez még nekem is jól jöhet, így bátorkodtam e-mailben felkeresni a srácokat.
Nem is telt el sok idő, kaptam a választ a kissé tömör és egyszerű kérdésre, miszerint mit tudnának ajánlani nekem egy pár ezer km-es túrához: Menjek be az üzletbe, mert ezt a témát nem olyan egyszerű körbejárni, mivel több mindentől is függ.

birdy összecsukva birdy összecsukva

Így hát, amint tehettem be is mentem, nagyon kíváncsi voltam.
Mint talán mindenki más, egy "hagyományos" trekkingben gondolkoztam, elvégre mi lehet jobb egy hosszú túrához?
Beszélgettünk, nézegettük, felmértük a lehetőségeket amiket egy ilyen kerékpár rejt (volt minden a beszélgetésben: trekking, fekvő azaz "recumbens" és "folding" is). S miközben vakartam a fejem és lerítt rólam a tanácstalanság, Krisztián mutatott egy másik lehetőséget. Bevallom kissé mosolyra ívelt a szám, mikor megmutatott egy Birdy-t.

-Ezzel induljak egy ilyen útra? Kérdeztem.

Bár ránézésre látszik, főleg aki kicsit is ért hozzá, hogy egy elég durván minőségi darabról van szó, azért kissé kételkedtem. De kíváncsi voltam, végül is semmit nem tudok erről a bicikliről.
Aztán ahogy Krisztián bemutatta, és beszéltünk az előnyeiről, kezdett kirajzolódni az, ami ezidáig kérdés volt, hogy mivel is induljak el.
Az egyik legfontosabb dolognak tartom a biztonságot, amikor nem kell aggódnom, hogy mire felkelek valaki eltolta a gépet, ugyanis fogom és beteszem magam mellé az egyszemélyes sátorba.
A legjobb az, hogy amellett, hogy össze bírom csukni, nem kell lemondanom más egyéb jó tulajdonságokról sem, mint a strapabíróság, vagy személyre-szabhatóság.
Sokan úgy gondolhatják, hogy mivel kisebb mint mondjuk egy trekking, biztosan lassabb is, és több tekerés és energia kell ugyanazon út megtételéhez. Nos szerencsére ez nem így van. Az ülés és a kormány pozíciója által érzésre olyan, mintha egy hagyományos "nagy" biciklin ülnék. Amit egy picit szokni kell, az a kormányzás, a kisebb kerekek miatt.

Miután eldőlt a kérdés, pár nap múlva meg is rendeltük a csúcsmodellt, ami a 14 sebességes Rohloff váltón kívül, más egyéb érdekességeket is rejt.
Egy hosszú hónap következett, mert sajnos erre a biciklire, ha személyre szabva szeretnénk megkapni, várni kell. Akár egy autónál, vagy motornál ha éppen nincs a szalonban olyan, amilyen nekünk kell.

Az utolsó simítások Az utolsó simítások (több színű birdy feliratot is kapunk így mi döntjük el milyet szeretnénk a gépre)

Amúgy maga az érzés is olyan volt, mint amikor az embernek szólnak, hogy a hőn áhított motor megérkezett. Csak ez éppen egy bicikli.
Az apró részletekkel abszolút le lehet kenyerezni és itt bőven akadt.
Szerízkönyv, matricák, Rohloff és Birdy gépkönyv, kulcsok, mindez rendkívül igényes tálalásban. Ez nem olyan volt, mint mikor az ember csak úgy bemegy egy kerékpárüzletbe és választ egy eszközt, amivel pár szezont lehúz mindenféle érzés nélkül, csak mert kell alá valami, ami gurul.
Ez egy jármű. Jó esetben egy életre-szóló jármű.

Időközben az utazás sajnos kérdésessé vált, viszont ha úgy alakul, hogy nem indulok el tavasszal, akkor sem bánkódom, mert gazdagabb lettem egy hihetetlenül jó kerékpárral, amit soha nem szeretnék kiadni a kezeim közül.
Amint vége ennek a borús, fagyos időnek, vagy ha kicsit szebbre fordul az, pattanok is a nyeregbe, és leírom hosszabb-távú tapasztalataimat vele.
Addig is, kellemes ünnepeket mindenkinek!

Írd le véleményed!